23-09-09

Pfaffs censureren 'TV Familie'

kelly pfaff 1

 

Op eenzijdig verzoekschrift en op vraag van de familie Pfaff heeft een rechter beslist om een stuk uit het jongste nummer van TV Familie te houden. Zonder het artikel in kwestie vooraf te lezen zijn de Pfaffs erin geslaagd het tijdschrift preventief te censureren.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Belgische pers dat een artikel niet mag verschijnen. De Journalistenbond spreekt van censuur en een gevaarlijk precedent.

De Pfaffs dienden klacht in na de berichtgeving over hun privéleven in het vorige nummer van TV Familie. Daarom lieten ze een nieuw artikel in hetzelfde tijdschrift tegenhouden.

Een ex-medewerker van de Pfaffs deed vorige week in TV-Familie een boekje open over de familie. Volgens hem zou Jean-Marie er talloze affaires op nahouden, en zou Carmen aan de drank zitten. Deze week zouden de lezers van TV Familie het vervolg kunnen lezen over de boekhouding van de NV Pfaff.

Het nieuwe nummer liep maandagavond al van de drukpersen toen rond halfzeven 's avonds een deurwaarder langskwam met een eenzijdig verzoekschrift. In zeven haasten moest een nieuwe versie van het tijdschrift in elkaar gestoken worden. Was dat niet gebeurd, dan moest De Persgroep Publishing, uitgever van TV Familie, een dwangsom van 250.000 euro betalen.

Bij De Persgroep Publishing is men niet te spreken over de uitspraak van de rechter. 'Dit is preventieve censuur en dat kan volgens ons niet', zegt Karen Van Brabant, juriste van De Persgroep, in De Morgen. 'Ik moet nog altijd de eerste rechter tegenkomen die dat durft', aldus Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten.

 

17:03 Gepost door BV-spotter in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bv |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.